Het stadsbestuur van Rotterdam wil ook buiten het centrum en de Kop van Zuid torenflats gaan bouwen. Dat zegt het college maandag in een brief naar de gemeenteraad.

Wethouder Bas Kurvers (bouwen) wil onderzoeken of de huidige hoogbouwvisie kan worden aangepast om zo in de stad meer woningen in hoge flats te bouwen. Alleen op deze manier ontstaan er in de binnenstad meer woningen en verdwijnen de groene plekken niet, betoogt hij.

Eén van de eerste locaties die de wethouder op het oog heeft, is rond het Pompenburg. Dat is het gebied tussen de Schiekade, Heer Bokelweg, Katshoek, Stroveer en Pompenburg.

In 2009 maakte VOF Hofplein, Vestia en Havensteder al plannen voor dit gebied, maar door de economische crisis destijds kwam het plan tot stilstand. In de zomer van 2017 werd besloten dat de plannen definitief niet doorgingen, omdat er teveel ruimte voor kantoren en scholen gepland was.

Daarnaast wordt ook gedacht aan hoge flats bij Katshoek, het Zomerhofkwartier, het Schiekadeblok en bij belangrijke ov-knooppunten, zoals station Rotterdam-Alexander.

Nieuwe plannen met woontoren van 115 meter hoog

Het afgelopen jaar werkte onder meer Dura Verneer, Vestia en Havensteder aan nieuwe plannen. In de plannen wordt er onder andere nagedacht over een woontoren van 115 meter hoog, waarin ongeveer zevenhonderd woningen moeten komen.

Daarvan moeten er twintig procent sociaal, vijftig procent middelduur en dertig procent duur zijn. Ook is er ruimte voor een hotel, horeca, dienstverlening en detailhandel.

De huidige houten luchtsingel kan volgens het bestuur worden vervangen door een nieuwe. Ook wordt gekeken of het schoolgebouw waar het Grafisch Lyceum en het Bokelcollege in zitten kan worden gerenoveerd. Daarnaast wil de gemeente graag een nieuwe basisschool bouwen. 

Eind november wordt er een informatieavond voor buurtbewoners en ondernemers gehouden, waar ook de wijkraden, de gebiedscommissies en de gemeenteraad aanwezig zijn.

Het duurt nog zeker twee jaar voordat er een projectbestemmingsplan is.