Hoogleraar Casper van Eijck en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zijn de winnaars van de Gouden Mossel. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan markante Rotterdammers.

Er lag een lijst van 25 kandidaten voor de jury van de Gouden Mosselen. Daaruit is uiteindelijk gekozen voor de bekende chirurg en de burgemeester. 

Van Eijck is sinds 2009 clubarts van Feyenoord en is hoogleraar chirurgie aan de Erasmus Universiteit. Daarnaast is hij het gezicht van de strijd tegen alvleesklierkanker. Met zijn stichting Support Casper zamelt hij geld in voor onderzoek naar alvleesklierkanker.

"Casper behoort in zijn vak tot een van de beste artsen ter wereld en verricht werk dat levens van patiënten prettiger maakt en zelfs redt", schrijft de jury in het juryrapport. 

Tweede Rotterdamse burgemeester die prijs ontvangt

Na Ivo Opstelten is Aboutaleb de tweede Rotterdamse burgemeester de prijs ontvangt. 

"Onze burgemeester zorgt voor verbinding in de Rotterdamse samenleving. Hij wordt als mens en  burgervader van deze stad zeer gewaardeerd", laat de jury van de Gouden Mosselen 2018 weten. 

Het Rotterdamse restaurant Kaat Mossel reikt al 24 jaar op rij de Gouden Mossel uit. Dit werd maandag ook gedaan vanaf het Rotterdamse vlaggenschip James Cook.

Onder de eerder winnaars bevinden zich René van der Gijp, Dirk Kuyt, Giovanni van Bronckhorst, Richard Groenendijk en Herman den Blijker.