Het slagingspercentage voor het autorijbewijs was in 2017 in Rotterdam het laagst van heel Nederland. Slechts 37,6 procent van de kandidaten haalden hun rijbewijs.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), die in handen zijn van LocalFocus.

In heel Nederland wist 50,4 procent het autorijbewijs te bemachtigen. Veel meer kandidaten wisten hun motor- of scooterrijbewijs te halen. De percentages hier waren respectievelijk 75,4 procent en 80,5 procent.

De Limburgse gemeenten Simpelveld en Gulpen-Wittem hebben de hoogste percentages voor het autorijbewijs, met meer dan 70 procent geslaagden. 

Het kwam in 2018 tot oktober bijna 1.700 keer voor dat de examinator de auto tijdens het examen aan de kant zette omdat de kandidaat te gevaarlijk reed. Vanaf maandag zullen dergelijke kandidaten zes weken, in plaats van twee weken, moeten wachten tot ze een nieuwe poging kunnen doen. Het CBR wil dat zij zich zo beter voorbereiden.

Dit moet ook helpen tegen wachttijden voor examens, omdat de 'beschikbare examencapaciteit' dan niet gebruikt kan worden voor kandidaten die er nog niet klaar voor zijn.