Een bestuurder van de Islamitische Universiteit Europa in Rotterdam die al werd verdacht van witwassen en fraude is na zijn aanhouding van eerder deze week weer op vrije voeten gesteld. De fiscale opsporingsdienst FIOD hield de man aan na nieuwe verdenkingen van fraude en verduistering.

Het Openbaar Ministerie tekent beroep aan tegen de beslissing van de rechter-commissaris om de man vrijdag weer vrij te laten. Dat bezwaar zal waarschijnlijk komende week worden behandeld.

De woning van de verdachte is doorzocht, evenals het pand van de stichting. Daarbij is administratie en contant geld in beslag genomen. Het OM meldde vrijdag dat het strafrechtelijk onderzoek in de oude zaak tegen de Rotterdamse bestuurder ook nog loopt.

De man was in 2016 aangehouden, samen met twee andere bestuurders. Het OM verdacht hen van fraude met valse kwitanties van giften, waardoor de gevers hiervan een hogere belastingteruggaaf konden claimen dan terecht was. Zeker tweeduizend mensen claimden op valse gronden in totaal voor circa 8,5 miljoen euro aan belastingaftrek, denkt het OM.

De verdachte werd eind 2016 vrijgelaten uit voorarrest, op voorwaarde dat hij zich niet meer bemoeide met de financiën van de stichting.

Correctie: Bij een eerdere versie van dit artikel was een foto geplaatst waarop het pand van de Islamitische Universiteit Rotterdam te zien was. Dit is niet dezelfde onderwijsinstelling als de Islamitische Universiteit Europa, ook gevestigd in Rotterdam.  

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!