Een bestuurder van de Islamitische Universiteit Europa (IUE) in Rotterdam, die al werd verdacht van witwassen en fraude, is opnieuw aangehouden. De bestuurder wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De FIOD en politie hebben woensdag de woning van de verdachte en het pand van de stichting doorzocht. Tijdens de doorzoeking zijn er administratieve gegevens en contant geld in beslag genomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De man was in 2016 aangehouden, samen met twee andere bestuurders. Het OM verdacht hen van fraude met valse kwitanties van giften, waardoor de gevers hiervan een hogere belastingteruggaaf konden claimen dan terecht was.

Zeker tweeduizend mensen claimden op valse gronden in totaal voor circa 8,5 miljoen euro aan belastingaftrek, denkt het OM. De verdachte werd eind 2016 vrijgelaten uit voorarrest, op voorwaarde dat hij zich niet meer bemoeide met de financiën van de stichting.

Het OM zegt dat de politie, FIOD en het OM vermoeden dat de man zijn voorwaarden heeft geschonden. Ook zijn er nieuwe verdenkingen van valsheid in geschrift en verduistering gekomen.

OM verzoekt rechtbank om voorlopige hechtenis

Op basis van die verdenkingen heeft het OM de rechtbank verzocht de man in voorlopige hechtenis te nemen. De rechtbank heeft dit verzoek afgekeurd, maar wel nieuwe voorwaarden aan de verdachte opgelegd.

Het OM vindt een nieuw onderzoek nodig en meent dat de verdachte hierom langer vast moet blijven zitten. Daarom zal het vrijdag een nieuw verzoek indienen bij de rechter-commissaris om de verdachte in hechtenis te nemen.