Een stuurfout is de oorzaak geweest van het lekslaan van een olietanker bij Rotterdam. De bulktanker botste in juni tegen een steiger, waardoor er tweehonderd ton olie lekte in de Rotterdamse Derde Petroleumhaven.

Dat heeft de advocaat van de eigenaar van het schip, NCC Odfjell Tankers uit Saoedi-Arabië, vrijdag tijdens een rechtszitting in Rotterdam verklaard.

De uitgestroomde stookolie vervuilde delen van de Rotterdamse haven. Volgens de advocaat van NCC Odfjell Tankerse zagen de loods en de kapitein te laat dat het schip, de Bow Jubail, richting de steiger en een paal ging. Ze waren te laat met corrigeren, met alle gevolgen van dien.

Justitie heeft het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk nog niet afgerond. De civiele procedure over de aansprakelijkheid van de schade, geschat op 80 miljoen, loopt inmiddels.

Door de olie gingen watervogels dood of moesten ze schoongemaakt worden. ook werden kilometers aan beschoeiing en kade besmeurd.

Een meerderheid van de gedupeerden, zoals Rijkswaterstaat, Esso, Aluchemie en andere bedrijven, wil dat de rechter nog geen besluit neemt om aanvullend onderzoek toevoegen staan. Daarover doet de rechter binnen een week uitspraak.