De controles op telefoongebruik en snelheid op de A16 die de politie sinds begin september uitvoert op het traject tussen Ridderkerk en de Van Brienenoordbrug, lijken effect te hebben. De controles worden daarom voortgezet.

Volgens de politie stijgt het aantal automobilisten dat zich aan de snelheid houdt en daalt het aantal bekeuringen voor het vasthouden van een mobieltje tijdens het rijden. De laatste weken werden op de A16 112 weggebruikers betrapt met hun telefoon in de hand. 

De politie begon zo'n twee weken geleden met gerichte controles op snelheid en afleiding. Na twee weken blijkt het aantal overtreders te dalen, maar volgens de politie is het gewenste niveau nog niet bereikt. Daarom is besloten door te gaan.

"De afgelopen weken is geconstateerd dat de weggebruikers zich beter aan de snelheid houden wanneer de controle door een tekstkar wordt aangekondigd", meldt de politie. Wanneer de controles niet aangekondigd worden, stijgt het aantal overtredingen volgens de politie direct.

Automobilisten worden soms verrast door de tekstkar aan het einde van een wegvak. Dan doemt een mededeling als "U bent zojuist gecontroleerd" op.

De komende weken is de politie van plan om zowel aangekondigd als niet-aangekondigde controles uit te voeren.