Anti-islambeweging Pegida wil een filmavond organiseren voor de Essalam Moskee in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb roept op om een evenementenvergunning aan te vragen.

"Ze moeten zich als de bliksem tot de Directie Veilig wenden, als ze op 2 oktober een film willen laten zien", zegt burgemeester Aboutaleb.

Via Twitter meldde Pegida-voorman Edwin Wagensveld dat hij op 2 oktober een filmavond wil houden voor een moskee. Daarbij liet hij foto's zien van de Piet Smitkade in Rotterdam-Zuid, vlakbij de Essalam Moskee.

"Als je een film in de openbare ruimte wil laten zien, is dat een evenement", legt de burgemeester uit. "Dat is iets anders dan een demonstratie, waar iedereen demonstratierecht voor heeft. En dus is er een vergunning nodig."

Imam heet Pegida van harte welkom

De imam van de Essalam Moskee liet al weten dat Pegida van harte welkom is bij de moskee. "Ik zal ze niet tegenhouden en roep de moslims in Rotterdam op om zich niet te laten provoceren.

Het Vredesplein is voor alle Nederlanders. Als de Pegida-aanhangers dat willen, ga ik het gesprek met de demonstranten aan. Ze mogen op gesprek komen."

Aboutaleb noemt verhinderen demonstratie 'intolerant'

Begin juni werd een Pegida-demonstratie bij de Laleli moskee afgeblazen, omdat deze onmogelijk werd gemaakt door tegendemonstranten. De demonstranten wilden daar een varken roosteren, pal voor de moskee.

Aboutaleb noemde het verhinderen van de demonstratie door tegendemonstranten toen 'intolerant'. Kort na het afblazen van de barbecue kondigde Pegida al een nieuwe manifestatie aan.