Historicus Siebe Thissen concludeert na onderzoek dat commandant Piet Hein "niet zo slecht was als dat eerder werd vermoed". Zo had Hein erg te doen met het lot van de indianen die gedwongen werden in de zilvermijnen van Mexico te werken. 

Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel werd het onderzoek naar Piet Hein toegeschreven aan de Rotterdamse partij Nida. Dat was niet correct. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van vragen van Nida over zeehelden met een controversiële reputatie in de Rotterdamse raad, maar was een initiatief van het stadsbestuur. Historicus Siebe Thissen, die het onderzoek uitvoerde, is niet verbonden aan Nida.

Daarnaast was het ook een vrijbuiter, zegt Thissen in Trouw, maar Hein was ook iemand die "opvallende clementie aan de dag kon leggen".

Naar aanleiding van discussie over vroegere zeehelden met een dubieuze reputatie wilde het vorige stadsbestuur van Rotterdam een plaquette met hierop feitelijke informatie bij het beeld van Hein in Delfshaven. Hier werd de commandant in 1577 geboren. 

Het plaquette wordt in de loop van 2018 bij het standbeeld geplaatst.