De 41e editie van de Wereldhavendagen in Rotterdam is begonnen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en de wereldberoemde straatvoetballer Soufiane Touzani openen de Wereldhavendagen.

Thema van Wereldhavendagen is duurzaamheid en vergroening

De 41e editie van de Wereldhavendagen in Rotterdam is begonnen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en de wereldberoemde straatvoetballer Soufiane Touzani openen de Wereldhavendagen.

Aboutaleb opende de Wereldhavendagen met een toespraak over het vergroenen van de haven van Rotterdam en dat hij daarbij geen banen ten koste wil laten gaan.

"Het is de bedoeling dat we de komende jaren 150 miljoen euro gaan uitgeven om Rotterdam te verduurzamen, om de stad beter te maken. Ik denk dat dat een hele belangrijke stap is", zei hij vanaf het podium.

Aboutaleb gaf na zijn toespraak de microfoon aan Gerrit van de Kamp, die namens de politie uitlegde waarom agenten actievoeren voor een betere cao.

Soufiane Touzani sprak publiek ook toe

Straatvoetballer Soufiane Touzani sprak het publiek ook toe bij de opening. "Ik ben een trotse Rotterdammer, ik ben opgegroeid in Rotterdam-Zuid. Als ik iets vertel over waar ik vandaan kom, vertel ik ook hoe groots de Rotterdamse haven is."

Hij heeft een boodschap voor jongeren. "Het maakt niet uit wat je gaat doen, maar kies iets wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Als je heel veel oefent, wordt je er beter in." Als officiële aftrap schoot hij na zijn openingstoespraak een aantal gesigneerde ballen het publiek in.

Admiraal Rob Kramer vertelt over vergroening bij marine

Admiraal Rob Kramer vertelde namens de marine wat vergroening betekent voor de Nederlandse vloot.

Onder meer probeert de marine meer op biobrandstof te varen. De vloot wordt vernieuwd en de admiraal riep aanwezige jongeren op om zich aan te melden bij de marine.

Het thema van de Wereldhavendagen is duurzaamheid en vergroening en er waren veel jongeren bij de officiële opening aanwezig.