Een 39-jarige Poolse man die in 1995 in Rotterdam twee bejaarde vrouwen met geweld heeft beroofd, moet vijftien jaar de cel in. 

Dat besliste de rechtbank in Rotterdam dinsdag. Een van de twee vrouwen, een 83-jarige, werd hierbij met geweld om het leven gebracht en beroofd van sieraden en haar bankpasje.

De andere vrouw werd ook beroofd en mishandeld. De man werd ook vervolgd voor een derde overval op een hoogbejaarde vrouw, maar daarvoor is volgens de rechtbank te weinig bewijs. De aanklager had twintig jaar cel geëist.

Engeland

De man kwam al snel na de overvallen in beeld, maar bleek in Engeland vast te zitten voor de gewelddadige en dodelijke beroving op een ouder echtpaar daar. Vanwege het Engelse justitiesysteem kon de man pas vorig jaar aan Nederland overgeleverd worden om berecht te worden voor de Rotterdamse zaken.

In de woningen van beide vrouwen zijn sporen van de man gevonden. Hij bleek ook met de bankpas van een van de vrouwen heel veel geld te hebben gepind. Spullen van de slachtoffers werden teruggevonden in het huis van zijn ouders in Polen.

Polen

In één van de woningen is ook een vingerafdruk gevonden van een andere man. Die is inmiddels in Polen samen met twee anderen veroordeeld voor betrokkenheid bij de beroving. Hij verklaarde dat ze de overval samen pleegden met de verdachte die nu veroordeeld is. Maar die heeft altijd ontkend.