Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep celstraffen van 6 en 4,5 jaar geëist tegen twee leden van de religieuze gemeenschap Orde der Transformanten. In 2008 schoten zij een ex-lid van de orde neer in Rotterdam.

Dat maakt het OM maandag bekend.

Het 58-jarige slachtoffer werd destijds voor zijn woning aan de Prinses Julianalaan in Rotterdam Kralingen neergeschoten. Hij werd geraakt in zijn hals en arm, maar overleefde het wel.

De verdachten, een 41-jarige en een 34-jarige man, werden eerder vrijgesproken voor poging tot moord. Het OM was het hier niet mee eens en vindt dat er gezien de voorbereidingen die de verdachten troffen wel degelijk "sprake is geweest van voorbedachte raad".

Hoeven

De 58-jarige man sloot zich in 2003 net als zijn toenmalige vrouw aan bij de Orde der Transformanten, die samenleven in het Brabantse Hoeven. Toen hij de relatie met zijn vrouw verbrak, stopte hij ook het contact met de sekte.

De transformanten wilden met het ex-lid afrekenen, omdat hij volgens de orde bezig was met een haatcampagne in de media tegen de gemeenschap.

De rechtbank doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.