Twee mannen zijn woensdag opgepakt in een onderzoek naar grootschalige drugssmokkel via Schiphol en de haven van Rotterdam. Drie andere verdachten zitten al vast. 

Ze worden ervan verdacht 550 kilo cocaïne en 5.700 kilo marihuana uit Zuid-Afrika en Ghana te hebben ingevoerd. Dit maakte de Koninklijke Marechaussee woensdag bekend.

De Nederlandse mannen tussen 37 en 48 jaar komen uit Utrecht, Alphen aan den Rijn en IJsselstein. Op 1 augustus dit jaar nam de douane op Schiphol een partij van 550 kilo cocaïne in beslag. De cocaïne was verstopt in een vrachtzending uit Zuid-Afrika.

Tijdens het onderzoek kregen de marechaussee, de FIOD en de douane zicht op de voorbereidingen van een zending verdovende middelen. Op 23 september arriveerde 5.700 kilo marihuana in de haven van Rotterdam. Deze partij was verstopt in een container uit Ghana.

Onderschepping

De marihuana werd onderschept op het moment dat de partij drugs bij een loods in Zevenhuizen werd afgeleverd. Tijdens deze inval zijn de eerste drie verdachten aangehouden en is een vuurwapen in beslag genomen.

Woensdagochtend werden nog twee verdachten opgepakt. Ze worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland wordt voortgezet in samenwerking met opsporingsdiensten in Ghana en Zuid-Afrika.