Rotterdam blijft bij de strenge aanpak van bijstandsfraude, ondanks kritiek van de gemeentelijke ombudsman.

Dat meldt RTV Rijnmond maandag.

Van de vier grote steden schrijft Rotterdam de meeste boetes uit aan fraudeurs. In de afgelopen twee jaar zijn er 2.678 boetes uitgedeeld tegenover de 467 boetes in Amsterdam, blijkt uit onderzoek door BNR.

"Amsterdam moet natuurlijk gerust doen wat haar goed dunkt, maar in Rotterdam vind ik het heel belangrijk dat belastinggeld voor het sociale stelsel op een goede manier wordt uitgegeven en dus terechtkomt bij de mensen die het ook nodig hebben. Als het terechtkomt bij mensen die daar misbruik van denken te kunnen maken, dan hebben ze aan mij een slechte", aldus wetenhouder Maarten Struijvenberg.

Kritiek

Zowel de landelijke ombudsman als de gemeentelijke leveren kritiek op de harde aanpak. "Juist de mensen die niet de bedoeling hadden om te frauderen, worden hier zwaar door getroffen", aldus Frank van Dooren, landelijke ombudsman. 

"Het is toch opmerkelijk dat er zulke grote verschillen zijn. Heeft Rotterdam dan zoveel meer frauderus dan Amsterdam? Daar geloof ik helemaal niets van", stelt de Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld.