De renners van de Tour de France hebben Rotterdam zondag onder grote belangstelling gepasseerd. De tweede etappe van de wielerronde, die van start ging in Utrecht, ging dwars door het centrum van de Maasstad.  

Op de Coolsingel waren twee grote schermen neergezet waarop toeschouwers de wielrenners konden zien aankomen.

Rond 15.30 kwamen de eerste renners zoals verwacht aan in Rotterdam. In de stad waren meerdere wegen afgesloten in verband met de Tour. Ruim honderd verkeersregelaars wezen mensen de weg.

Tussensprint

De renners fietsen via Gouda en Capelle aan den IJssel naar de Maasstad, waarna zij via Kralingen de binnenstad binnenrijden. Zij zullen naar verwachting rond 15.30 uur de Maasboulevard opdraaien.

Op de Boompjes werd de enige tussensprint van de dag verreden, die gewonnen werd door de Tsjech Jan Bárta, die even daarvoor was weggereden uit de kopgroep. Hij verdiende daarmee 20 punten in het klassement voor de groene trui. 

Vervolgens ging het rechtsaf over de Coolsingel om daarna via het keerpunt bij de rotonde op het Hofplein in tegengestelde terug te fietsen richting Erasmusbrug.

Op de Coolsingel ging de Belg Thomas De Gent onderuit, net als een renner van Movistar. Ook de Nederlander Wilco Kelderman was bij de valpartij betrokken, maar alledrie de renners klommen weer op hun fiets.

Omstreeks 15.50 verliet het peloton de stad weer, waarna het koers werd gezet naar onder andere Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet en Spijkenisse.

Rotterdam is na vijf jaar opnieuw het decor voor de Tour, nadat het in 2010 het zogenoemde 'Grand Départ' verzorgde.

Neeltje Jans

Het startschot van de tweede etappe wordt om 13.10 uur gegeven op de Croeselaan in Utrecht. Omstreeks 17.21 zal er gefinisht worden op Neeltje Jans in Zeeland.

Video: Route eerste en tweede etappe tour

Animatie door In60seconds