Tijdens een gemeenteraadsvergadering in Rotterdam ontstond er commotie nadat de voorzitter donderdagavond de vergadering schorste voor een 'Ramadanpauze'.

De vergadering duurde van 9.30 tot 23.00 uur. De voorzitter ging 's morgens akkoord met het voorstel om de pauze te verplaatsen van 22.00 uur naar 22.15, zodat de mensen die aan het vasten waren even iets konden eten. Ook voorgaande jaren werd hier rekening mee gehouden.

Liberaal

Toen de voorzitter de vergadering schorste voor de 'Ramadanpauze', stond Antoinette Laan van de VVD op en zei dat "in kader van de scheiding van staat en kerk en het liberale beginsel dat wij aanhangen, zou ik het gewoon een koffiepauze noemen." Ook Reinier de Jong, raadslid bij Leefbaar Rotterdam, zag een Ramadanpauze niet zitten.

"Er was gepland op een dagvergadering en er zijn heel veel mensen, waaronder ik, die hiernaast ook nog ander werk hebben", vertelde De Jong. "Ik moet morgenochtend verschrikkelijk vroeg op om een hele lange dag te gaan maken en ik vind het eigenlijk wel weer mooi geweest met dit feestje. Laten we doorgaan en ophouden met die flauwekul." 

Voorbeeld voor de stad

Uiteindelijk heeft de voorzitter besloten om 22.15 uur een pauze in te lassen. Nourdin El Ouali, politiek leider bij NIDA Rotterdam en zelf ook aan het vasten, liet in een reactie aan NU.nl weten de commotie rondom de 'Ramadanpauze' te betreuren. "Als je niet in staat bent om rekening te houden met je collega’s, wat voor voorbeeld ben je dan voor je stad?"

De Ramadan duurt nog tot 17 juli.