De elfjarige Julie Slagman van de KB Fatimaschool in Rotterdam heeft de tweeëntwintigste landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in TivoliVredenburg in Utrecht gewonnen. Julie mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen noemen.

De Rotterdamse heeft naast een trofee ook de titel Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag gewonnen.

De jury van De Nationale Voorleeswedstrijd bestond uit schrijvers Jan Paul Schutten, Thijs Goverde, Anna Woltz en presentatrice Saskia Weerstand. Volgens hen was Julie de absolute winnaar omdat ze “een geboren voorlezer is. Zodra ze ging voorlezen bloeide ze helemaal op. Ze had de zaal helemaal in haar hand,” aldus de jury.

Lokale finales

In totaal deden er dit jaar meer dan 3.300 schoolkampioenen uit heel Nederland mee. Via lokale finales in bibliotheken werden de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales.

De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2015 in Utrecht. Ook dit jaar was Jacques Vriens de favoriete schrijver van de kinderen. Maar liefst 293 schoolkampioenen lazen voor uit een boek van de voormalige Kinderboekenambassadeur.

Het meest voorgelezen boek van 2015 was ‘Dagboek van een Muts’ van de Amerikaans auteur Rachel Renee Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 444 schoolkampioenen de meeste deelnemers.