Twee PvdA-politici staan bovenaan een lijst met mogelijke premiers van Nederland. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb scoort het hoogst.

Dat concludeert peiler Maurice de Hond uit zijn wekelijkse peiling.

Aboutaleb staat bovenaan omdat hij bij kiezers van vrijwel alle partijen hoog scoort, concludeert De Hond. Wel noemt De Hond het opmerkelijk dat er twee PvdA-politici bovenaan staan.

Na Aboutaleb krijgt de huidige minister van Sociale Zaken en vicepremier, Lodewijk Asscher de hoogste score. Het rijtje gaat verder met D66-leider Alexander Pechtold, huidig premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma.

Kabinet

Een kabinet met VVD, CDA en D66 zou de voorkeur hebben van kiezers, na de volgende verkiezingen. Kiezers kregen in zijn enquête tien mogelijke kabinetscombinaties voorgelegd.

Volgens De Hond komt de voorkeur voor de combinatie VVD, CDA, D66 doordat de huidige D66-kiezers duidelijk een voorkeur hebben voor een combinatie over rechts, in plaats van over links.

Zetels

Uit de peiling van De Hond komt verder naar voren dat alle partijen het aantal virtuele zetels houdt waar ze vorige week ook op stonden. De VVD houdt 26 zetels als er nu verkiezingen zouden zijn, de SP en het CDA 23. De PVV krijgt, net als vorige week, 20 zetels.

De peiling van Maurice de Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2.500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.