Rotterdam heeft de hoogste hondenbelasting van Nederland. Per viervoeter betalen Rotterdammers 128 euro per jaar. 

De laagste hondenbelasting betalen dierenliefhebbers in Opmeer (Noord-Holland), waar de aanslag slechts 20 euro per jaar bedraagt.

De informatie van alle gemeentes wordt jaarlijks verzameld en gebundeld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag verschijnt de nieuwe Atlas, maar zaterdagavond meldt het VARA-programma Kassa al de top 10-lijstjes.

Inwoners van Blaricum betalen in 2015 gemiddeld 1.198 euro aan gemeentelijke woonbelastingen. Daarmee is Blaricum dit jaar de duurste gemeente van Nederland. In Aalten betaalt de burger het minst: 520 euro. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas van de lokale lasten 2015. In 71 procent van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de 600 en 800 euro.

Zelf bepalen

Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen. De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing mogen alleen niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van bijvoorbeeld hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staat gemeenten vrij.

De verschillen zijn soms aanzienlijk: het verwerken van afval kost in Eemsmond 82 euro per jaar, in Wassenaar maar liefst 433 euro, becijfert COELO. In Strijen ben je met 46 cent per nacht aan toeristenbelasting het goedkoopst uit. In de Haarlemmermeer ruim 5 euro.