In de gemeente Rotterdam lag woensdag het opkomstpercentage bij de Provinciale Statenverkiezingen het laagst. Slechts 35,5 procent van de stemgerechtigden bracht een stem uit. 

In Rotterdam was bovendien 0,9 procent van de stemmen blanco of ongeldig, tegenover een landelijk gemiddelde van 0,6 procent.

De PVV is, met 16,7 procent van de stemmen, de grootste partij geworden in de gemeente Rotterdam. Na de PVV werd D66 de grootste, met 14,4 procent van de stemmen.

Volgens PvdA-voorman in Rotterdam Leo Bruijn heeft de PVV geprofiteerd van de "dramatisch lage opkomst in de stad". "Die inactieve houding van de sociaaldemocraten is verontrustend", aldus Bruijn over zijn eigen achterban.

De PvdA heeft bij de verkiezingen woensdag in alle Nederlandse gemeenten fors verloren. In Rotterdam bleef de partij steken op 12 procent van de stemmen. 

Hoogste opkomst

In de Gelderse gemeente Rozendaal was de opkomst het hoogst. Liefst 75,4 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Daarmee laat de kleine gemeente de runner-up, Haren met 68,4 procent, ver achter zich. Ook in Staphorst, Reimerswaal en Zuidhorn bracht een groot deel van de stemgerechtigden een stem uit.

Bekijk hier alle uitslagen per gemeente en landelijk

En lees alles over de verkiezingen in ons dossier