Lakeman daagt Rabobank Rotterdam wegens 'swapschade'

Financieel activist Pieter Lakeman gaat de Rabobank Rotterdam dagvaarden.

Dat zegt Lakeman tegen NU.nl. De bank is volgens hem aansprakelijk voor schade die ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) lijden als gevolg van bij de bank afgesloten renteswaps.

Ook de lokale Rabobanken in Amsterdam, het Westland en de Rabobank Zuid-Holland Midden ontvangen binnenkort een dagvaarding. Bij deze vier banken zijn volgens Lakeman de meeste renteswaps verkocht.

Swapschade

Swapschade, het bedrijf van Lakeman, daagde eerder al ABN Amro voor de rechter wegens de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten. Omdat zich ook steeds meer gedupeerde Rabo-klanten bij hem melden, heeft Lakeman zijn actie nu verbreed. De dagvaarding gaat in april de deur uit.

De renteswaps waren bedoeld om de risico's van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb'ers zijn in de problemen geraakt omdat ze verlies lijden op de renteswaps. Lakeman verwijt de Rabobank de ondernemers te hebben misleid bij de verkoop van de renteswaps. Hij onderzoekt nog of er ook strafrechtelijke aspecten aan de zaak zitten.

Schade

Inmiddels hebben zich bij Swapschade zo'n 130 mkb-ondernemers aangemeld, waaronder enkele beursfondsen. Hun gezamenlijke schade schat Lakeman op ongeveer 80 miljoen euro. Het is nog niet bekend wanneer de zaken voor de rechter komen.

Dat Lakeman niet bij Rabobank Nederland aanklopt, maar bij de lokale banken van het concern, is omdat de vestigingen waar de gedupeerde mkb-bedrijven hun swapcontracten afsloten formeel onafhankelijk opereerden.

Lees meer over:
Tip de redactie