Het consulaat-generaal van Angola is op verzoek van de gemeente gestopt met een omstreden verfbeurt van een rijksmonument in Rotterdam.

Dit heeft de gemeente vrijdagmiddag laten weten.

Partijen in de Rotterdamse gemeenteraad hadden van wethouder Adriaan Visser (Cultuur) uitleg geëist over een mogelijk onherstelbare beschadiging van het gebouw van het voormalige gemeentearchief Rotterdam. Op de broze zandstenen gevel van het rijksmonument werd een witte verflaag aangebracht in opdracht van het consulaat-generaal van Angola, de huidige eigenaar.

Directeur Stadsherstel Historisch Rotterdam, Niels van der Vlist, noemde het schilderwerk vrijdag in het AD "een enorme aantasting van één van de weinige rijksmonumenten die Rotterdam heeft".

Het gebouw aan de Mathenesserlaan bood van begin vorige eeuw tot 1998 onderdak aan het gemeentearchief. Het is zonder vergunning geschilderd.

Volgens het consulaat zou die toestemming ook niet nodig zijn. De VVD in de Maasstad spreekt van "een hoogst opmerkelijke en treurige gang van zaken". De gemeente overlegt komende week met het consulaat-generaal over hoe het verder moet met het pand.