De gemeente Rotterdam wil desnoods meebetalen aan het herstel van de schade die Feyenoord-supporters vorige week in Rome hebben aangericht.

Dit heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag gezegd op Radio Rijnmond.

Hij noemde de initiatieven van particulieren en bedrijven, die geld inzamelen of aanbieden om de schade gratis te komen herstellen, ''fantastisch'' en ''hartverwarmend''. Als de omvang van de schade helemaal in kaart is gebracht, wil Aboutaleb de ingezamelde bedragen desnoods aanvullen.

Volgens de Rotterdamse burgemeester gaan de vernielingen verder dan Rome of Italië. "Het vernielde erfgoed is niet alleen van de Romeinen, maar van de westerse beschaving", zo sprak hij. 

Aboutaleb denkt dat het idee dat Nederlanders en Rotterdammers geen idee hebben van cultureel erfgoed. Die gedachte wil de burgemeester wegnemen met een eventuele bijdrage. 

Rustig in Rotterdam

Aboutaleb gaat er verder van uit dat het morgen rustig blijft in Rotterdam tijdens de zogeheten return. AS Roma speelt dan in Rotterdam tegen Feyenoord. 

Volgens Aboutaleb is de horeca geïnstrueerd en krijgen bewoners vandaag een brief waarin ze op de hoogte worden gebracht van wat er staat te gebeuren.

Voor de naar verwachting 2.400 fans die naar Rotterdam zullen komen, is ook een speciaal fandorp gebouw in de Oude Haven. "We gaan er vanuit dat het goed komt", zo besloot Aboutaleb.