De stad Rotterdam gaat het bombardement van de Tweede Wereldoorlog en de periode van wederopbouw, vanaf dit voorjaar ruim een jaar lang herdenken. 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de stad door nazi-Duitsland gebombardeerd werd. Om stil te staan bij deze gebeurtenis en de vrede te vieren stelt het stadsbestuur 2,7 miljoen euro beschikbaar.

Naast het herdenken van het bombardement op Rotterdam draait het themajaar verder ook om de wederopbouw en de toekomst van de stad. In die volgorde worden het hele jaar door tal van evenementen gehouden.

Zo is de expositie De Aanval van 30 april tot en met 25 oktober te zien in de voormalige onderzeebootloods op het RDM-terrein. Deze tentoonstelling gaat over de vijf dagen durende strijd om Rotterdam. Die wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van grote projecties, persoonlijke verhalen en door de komst van een Heinkel-bommenwerper, waarme de stad in 1940 verwoest werd. 

In de maand mei worden naast de reguliere herdenkingen extra activiteiten georganiseerd, zoals het herdenkingsconcert door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Wederopbouw

Naast herdenking ligt het accent op de viering van 75 jaar wederopbouw met als motto 'Rotterdam viert de stad'. ''Deze culturele manifestatie viert de stad en het elan van vandaag, kijkt terug naar de wederopbouwjaren en verkent de toekomst’, aldus de organisatie.

Daarna is er met openbare gesprekken veel aandacht voor de toekomst van Rotterdam. De debatten worden georganiseerd door culturele instellingen, particulieren initiatieven, maatschappelijke organisaties en scholen.