Rotterdam krijgt subsidie om vervuiling verkeer tegen te gaan

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu komt ondernemers met vervuilende bestelwagens financieel tegemoet. Ondernemers in gemeenten met milieuzones krijgen geld voor de aanschaf van een schonere wagen. 

Dat maakte staatssecretaris Mansveld maandag bekend in Rotterdam.

Ondernemers in die randgemeenten kunnen afhankelijk van hoe schoon de nieuwe bestelauto is, aanspraak maken op een bedrag tussen de 500 en 2.200 euro. In totaal is er 4 miljoen euro beschikbaar.

Met de plannen wil de staatssecretaris steden met een milieuzone voor vervuilende bestelwagens steeds schoner worden. Niet alleen de verouderde bestelwagens binnen de eigen gemeentegrens worden dan geweerd, maar ook de auto’s direct daarbuiten.

Bussen

Rotterdam krijgt van Mansveld ook 1,3 miljoen euro om schonere bussen aan te schaffen. Het gaat om meer hybride bussen en bussen die op waterstof rijden. ''De hybride bussen rijden al. Een proef met waterstofbussen begint volgend jaar en duurt drie jaar", aldus het ministerie.

Als de proef goed verloopt, gaan er meer bussen op waterstof in de regio Rotterdam-Rijnmond rijden. Ze zijn nu nog te duur om op grote schaal in te kopen zegt het ministerie.

Investering

Om de lucht in Rotterdam schoner te krijgen, heeft de gemeente voor de komende vier jaar 11,7 miljoen beschikbaar gesteld. Daar komt dus nu de investering van de overheid bij. ''We kunnen het niet alleen. We hebben het Rijk nodig met maatregelen en geld", aldus verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg.

Lees meer over:
Tip de redactie