Acht weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn sinds maandag ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Het gaat om een proef in de regio Rotterdam.

Ze kunnen proces-verbaal opmaken voor twee overtredingen: het negeren van kruisen boven de weg en het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook. Doel is de doorstroming en veiligheid op snelwegen te verbeteren.

Het experiment vindt plaats op de ruit van Rotterdam (A4, A13, A15, A16, A20 en A38). Belangrijkste taak van de weginspecteurs blijft het beveiligen van de weg na een incident, zoals een ongeval. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis plaatsen.

Zo kunnen hulpverleners en bergers veilig hun werk doen. Ook de politie is de laatste tijd alert op weggebruikers die de rode kruisen negeren.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is blij met de boa-proef. "Met deze pilot geven we een impuls aan de veiligheid van hulpdiensten, wegwerkers en weginspecteurs en aan de veiligheid van de weggebruiker."