De gemeente Rotterdam heeft fors bezuinigd op de gemeentelijke rekenkamer.

Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur en LocalFocus.

Er is in totaal 88.000 euro bezuinigd op de rekenkamer in 2014 door de gemeente. Een verschil van 5,8 procent vergeleken met vier jaar eerder.

Het budget was voorheen 1.525.000 euro, dat is gekort naar 1.437.000 euro. Daarmee blijkt uit de enquête dat Rotterdam wel het meeste geld uitgeeft aan de rekenkamer. Van de grote steden Amsterdam en Den Haag zijn echter geen cijfers bekend.

De Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee heeft eveneens flink bezuinigd op de rekenkamer. Daar is het budget met 72.000 euro ingekort, een percentueel verschil van ruim 70 procent tegenover 2010.

Takenpakket

De begrotingen van alle gemeenten samen zijn dit jaar met 10 miljard euro toegenomen, dit komt mede door een groter takenpakket van de gemeenten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken noemt de bezuinigingen dan ook zorgelijk en overweegt de wet aan te passen.

Ook wil de minister kijken of er misschien beter samengewerkt kan worden door rekenkamers tussen verschillende gemeenten. Jan de Ridder van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies noemt de omvang van bezuinigingen zorgelijk. "Zeker gegeven de nieuwe uitdagingen waar de gemeenten vanwege de nieuwe taken voor staan."