De ChristenUnie/SGP stelt voor te gaan waken bij moskeeën om zo ook moslims in veiligheid de vrijheid van godsdienst te kunnen garanderen.

Fractieleider Setkin Sies van de Rotterdamse raadsfractie van ChristenUnie/SGP deed dit voorstel zaterdagavond op Twitter.

Hij reageerde hiermee op de angst van moslims voor daadwerkelijke aanslagen naar aanleiding van haatberichten op een Facebookpagina van PVV-fans.

Diverse Marokkaanse organisaties hebben volgens RTL Nieuws zaterdag aangifte gedaan tegen mensen die op de site oproepen om brand te stichten in moskeeën. De oproepen volgden na diverse incidenten in islamitische gebedshuizen in Zweden, waarbij ook gewonden vielen.

Burgerwachten

De Marokkaanse organisaties vinden de reacties veel te ver gaan. Bovendien zijn veel Nederlandse moslims bang dat er daadwerkelijk gehoor gegeven wordt aan de oproepen.

Moskeeën overwegen zelfs extra veiligheidsmaatregelen door te voeren. Zij zetten volgens zender AT5 al camera's in om de gebedshuizen te bewaken, en er zijn burgerwachten ingesteld die in de nacht de omgeving in de gaten kunnen houden.

Zeer serieus

De woordvoerder zegt van moskeebezoekers vragen te krijgen wat mensen zelf kunnen doen voor de beveiliging van de moskee. Ook zijn veel ouders bezorgd over de veiligheid van hun moskeebezoekende kinderen.

Ook de Kamerfractie van de PvdA riep het Openbaar Ministerie vrijdag al op de bedreigingen zeer serieus te nemen.