Van de bijna 16.000 meldingen die maandagochtend zijn binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn de meeste afkomstig uit Rotterdam: zo'n achthonderd.

Met een totaal van 805 klachten tot dusver houdt het nummer 2 Amsterdam (753 klachten) op gepaste afstand.

Omgerekend zijn dat dertien klachten per tienduizend inwoners. In de lijst van de grootste tien gemeenten van Nederland heeft alleen Utrecht relatief gezien meer klachten binnengrekegen: bijna vijftien per tienduizend inwoners.

In Rotterdam kwamen voooralsnog de meeste klachten binnen over harde knallen: 684. Ruim zestig klachten betroffen een gevaarlijke of stressvolle situatie voor dieren, terwijl eenzelfde situatie voor voorbijgangers achttien keer werd gemeld. In negen gevallen was er sprake was schade aan publieke of private eigendommen.

Initiatief

Het meldpunt is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties. Volgens hen storen steeds meer mensen zich aan harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Het meldpunt ging woensdag de lucht in.

Overlast melden kan tot 3 januari. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen. Het jaar ervoor ontving GroenLinks ruim 82.000 meldingen.

Begin volgend jaar krijgt de Tweede Kamer een rapport over de vuurwerkklachten. Ook een aantal burgemeesters krijgt dat verslag.

Alle berichten over vuurwerkoverlast vindt u in het dossier Jaarwisseling