De beste oliebollen in Rotterdam zijn te koop bij Richard Visser's Gebakkraam.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Oliebollentest van het AD.

De oliebol van Richard Visser's Gebakkraam werd beoordeeld met een 9,5. De gebakkraam won negen keer eerder de test, maar dit jaar was Bakkerij Brokking in IJsselstein de winnaar.

De conclusie van de jury over de Rotterdamse gebakkraam luidde als volgt: "Al ben je onweersproken 's lands beste oliebollenbakker, dan nog grijp je wel eens naast het goud. Toch ook nu weer een topprestatie van Richard Visser. De man is en blijft een fenomeen.."

Ongehoord

Aan de test deden 159 oliebollenbakkers mee. Op de tweede plaats eindigde De Verswinkel Ruud & Chantal Gremmee in Rossum. 

Op de laatste plaats eindigde Hollandse Gebakkraam in Oosteind. Zij kregen van de jury een nul, met het predikaat 'oneetbaar.' Het rapport luidde: "Ongehoord. Man scharrelt rond in kraam met brandende pijp in mond. Panel weet dat niet, maar is genadeloos. Vetbol die naar motorolie stinkt. Glinsterende vetspons. Dieptepunt van 2014."

Niveau

Het niveau van de oliebollen wordt steeds hoger, stelt het AD testpanel vast. Tien jaar geleden scoorde zeventig procent nog een onvoldoende, dit jaar haalde twee van de drie onderzochte bakkers een voldoende. Een op de vijf onderzochte verkooppunten scoorde zelfs een acht of hoger.