Het Korps Mariniers bestaat woensdag 349 jaar. Het jubileumjaar gaat van start met de herdenking van omgekomen mariniers bij het Mariniersmonument op het Rotterdamse Oostplein.

Dat gebeurt door het leggen van kransen door burgemeester Ahmed Aboutaleb, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar en enkele andere hoogwaardigheidsbekleders.

In 2015 staan meerdere evenementen op het programma op weg naar het 350-jarig bestaan. Bij de marinedagen speelt het Korps Mariniers een prominente rol, net als bij SAIL Amsterdam en de Wereldhavendagen. Het jubileumjaar wordt in december 2015 afgesloten met een defilé op de Coolsingel en een grote reünie voor actief dienende en oud-mariniers.

Het herinneringsmonument voor de gevallen mariniers werd in 1963 opgericht. Dit ter nagedachtenis aan de meidagen van 1940. De mariniers verdedigden toen met succes de Maasbruggen. De Maasbruggen vormden een belangrijke verbinding tussen het zuiden van de stad, waar het Duitse offensief in de Tweede Wereldoorlog begon, en het centrum.

Video: Jubileumjaar van start