De gemeente Rotterdam werkt deze winter met een nieuwe strooimethode tegen gladheid die minder belastend is voor het milieu.

Dat schrijft RTV Rijnmond woensdag.

Per vierkante meter wordt er minder zout gebruikt met de nieuwe methode. "Sinds dit jaar strooien we nat zout", zegt Ruud Meiburg van het Rotterdams Stadsbeheer.

"Voorheen strooiden we droog zout. Op het moment dat er dan een beetje wind stond en er was niet genoeg vocht of rijbewegingen van voertuigen, dan lag alles in de goot en hadden we eigenlijk voor niets gestrooid. Door het zout natter te maken plakt het beter aan het wegdek."

Natte zout

Afgelopen weekend is er voor het eerst het natte zout gestrooid. Woensdagochtend zijn strooiwagens wederom gaan rijden om de gladheid te bestrijden.

''Op momenten dat de temperatuur rond het vriespunt komt, kan het op bepaalde plekken toch glad worden doordat bepaalde punten wat dieper liggen en bij water zijn, zeker bij bruggen en viaducten", vertelt Meiburg.

Op basis van metingen in het wegdek worden de strooiwagens ingezet. "We hebben twee meetpunten bij de Oldegaarde en de Boszoom", volgens Meiburg. "Daar liggen in het wegdek voelers, die alarm slaan als het vriest. Dan gaan we gelijk strooien."