Rotterdamse Oogst wil twee varkens houden op een stadsdak. Daarmee zet de organisatie zich in voor het belang van streekproducten.

De organisatie wil stedelingen meer bewust maken van regionale voedselproducten. "Het houden van dieren in de stad is een vervolg op de ontwikkeling van moestuinieren in de stad", stelt Rianne Andeweg van Rotterdamse Oogst.

"Na het kweken van eigen tomaten willen we nu ook varkens grootbrengen in de stad", zegt Andeweg. Het vinden van een geschikte locatie is echter niet zo makkelijk. "Varkens wroeten graag. En ze het dak kapot laten wroeten, is niet de bedoeling, daarom moeten we wellicht een soort bak voor de beesten plaatsen."

Het is niet voor het eerst dat er varkens in de stad worden gehouden. Volgens Andeweg gebeurde dit al vaak in de jaren zestig en zeventig. "Het zijn uiterst schone beesten en ze zijn ook nog eens zindelijk. Net zoals wij nu willen doen, werden de beesten toen ook gehouden voor het vlees."

Eigen consumptie

Het is de bedoeling dat beide varkens na ongeveer een jaar worden geslacht. Het vlees van de beesten mag echter niet worden verkocht. "We zijn officieel hobby-houders en mogen het vlees dan ook enkel voor eigen consumptie gebruiken", zegt Andeweg.