Er is zondag een begin gemaakt aan het grote onderhoud aan de Koningshavenbrug, beter bekend als de Hef, in Rotterdam. Het beweegbare middengedeelte 'het val' is uit de Hef gehesen.


 

Rond 14.50 uur werd het val onder grote publieke belangstelling uit de Hef getakeld. Langzaam werd de 560 ton wegende constructie uit de brug genomen. 

Vervolgens werd het brugdeel op een ponton gelegd en naar de Merwehaven gevaren waar het wordt opgeknapt.

Het verwijderen van het brugdeel is de eerste stap voor het grote onderhoud aan de Hef dat volgend jaar gaat beginnen.

Het middengedeelte werd rond 12.00 uur aan twee bokken vastgemaakt. De verwachting was dat het val rond 14.30 uur los zou komen uit de Hef, maar er moest worden gewacht op hoogwater. 

Icoon

De Hef is gebouwd tussen 1925 en 1927 en is een icoon in Rotterdam. Tot 1993 reden er treinen over de brug, maar sinds de opening van de Willemspoortunnel heeft de brug een monumentale functie gekregen.

Het beweegbare deel kon nog altijd op en neer bewegen. Om scheepsverkeer door te laten, staat het brugdeel normaal gesproken in de hoogste stand.

Het brugdeel wordt op de kade bij de Gustoweg in de Merwehaven neergelegd en opgeknapt. In 2015 is de constructie te bezoeken voor publiek. In 2016 wordt het deel weer teruggeplaatst in de Hef.

Vanaf de kades aan de zuidkant en de noordkant konden belangstellenden het uithijsen zondag bekijken.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto