De werkloosheid in Rotterdam is in oktober met een daling van 1 procent bijna onveranderd ten opzichte van vorig jaar.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Tot en met september daalde de werkloosheid in Nederland vijf maanden op rij, hoewel de daling vorige maand al afvlakte.

6,2 procent van de Rotterdamse beroepsbevolking is momenteel werkloos. Landelijk ligt dit percentage op 8 procent.

Van de vier grote steden voert Rotterdam de lijst aan. Daarna volgen Den Haag (5,1 procent), Amsterdam (5 procent) en Utrecht (4,3 procent).

De werkloosheid was het hoogst in het Groningse Hoogezand-Sappemeer: 7,4 procent van de beroepsbevolking heeft daar geen baan.

Vertrouwen

Tot en met september daalde de werkloosheid vijf maanden op rij, hoewel de daling vorige maand al afvlakte.

"Er zijn 20.000 mensen op zoek gegaan naar werk, er lijkt weer wat meer vertrouwen te ontstaan in de arbeidsmarkt", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een toelichting.

"Dat de beroepsbevolking groeit, is positief. Ook meer jongeren melden zich op de arbeidsmarkt. Dat is heel lang niet het geval geweest."

WW-uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen in Rotterdam bedroeg 17.887 in oktober, alleen in de gemeente Amsterdam lag dit aantal hoger (21.130).

Na Rotterdam werden in Den Haag (12.494) en Utrecht (7.418) de meeste WW-uitkeringen verstrekt.

Landelijk ontvingen in oktober 419.000 mensen een WW-uitkering, bijna evenveel als in de vorige maand.

Het aantal uitkeringen aan jongeren tot 25 jaar en aan 55-plussers steeg, in de andere leeftijdsgroepen vond een lichte daling plaats. Vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden steeg het aantal werkloosheidsuitkeringen met 2,8 procent.

Lees ook: Werkloosheid daalt nauwelijks verder in oktober