De 52-jarige Peter G. uit Rotterdam die mogelijk zijn 79-jarige moeder Willempje met een kussen dooddrukte, moet van de officier van justitie tien jaar de cel in. 

Dat eiste zij donderdag bij de rechtbank in Rotterdam. Ze vindt de man schuldig aan doodslag van zijn moeder in december 2012.

De officier vermoedt dat er onenigheid was over de betaling van de dierenarts of ruzie over geld. De twee hadden hier volgens haar regelmatig ruzie over.

In het verleden had de zoon zijn moeder al eens bestolen en mishandeld bovendien.

De zoon ontkende haar te hebben gedood. "Tja ruzie, je hebt wel eens woorden met elkaar, maar echte ruzies hadden we niet", zei hij voor de rechtbank.

Motief

Advocaat van de verdachte, A. van Elswijk, vindt dat er geen overtuigend bewijs is en geen motief voor doodslag. Dat zijn cliënt af en toe geld van de rekening van zijn moeder pinde, was bij haar bekend; dat mocht. Bovendien was de erfenis van zijn moeder bij lange na niet voldoende om zijn schuld af te betalen.

Ook wees de advocaat op het DNA-spoor van een onbekend persoon op het kussen, naast de sporen van de vrouw en haar zoon. De herkomst daarvan is nooit achterhaald.

Wel zat DNA van de zoon op alle randen van het kussen. En over haar lichaam lag een strakgetrokken laken, waarmee duidelijk werd dat iemand anders dat achteraf strak moet hebben getrokken.

Tegenstrijdige verklaringen

Het viel de officier op dat de verdachte tegenstrijdige verklaringen aflegde en dat hij vaak al redenerend zijn verklaring construeerde. Zo vertelde hij tijdens de politieverhoren dat hij om financiële reden niet naar de crematie van zijn moeder was geweest. Maar tijdens de zitting verklaarde hij warrig dat hij het emotioneel niet aan kon.

Voor de officier was duidelijk dat die "geconstrueerde verklaringen" alles te maken hebben met de stoornis van de man. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte lijdt aan een autistische stoornis. "Hij begrijpt niet altijd wat andere mensen soms bedoelen en hij kan zijn gevoel moeilijk onder woorden brengen", aldus de officier.