In het stadsarchief van Rotterdam zijn dit jaar foto's van honderden Britse militairen uit de jaren 1914-1918 opgedoken. 

Het materiaal is voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog samen met de persoonsgegevens van de betrokkenen gedigitaliseerd, liet het archief donderdag weten.

Het gaat om militairen van de First Royal Naval Brigade, die in oktober 1914 werd ingezet bij de verdediging van Antwerpen.

Na de val van de stad raakten enkele bataljons afgesneden van de andere troepen, waarna de militairen hun heil zochten in het neutrale Nederland. Dat was volgens internationale verdragen verplicht om buitenlandse militairen op te vangen.

Neutraliteit

De Britten moesten wel worden geïnterneerd in kampen, waaruit zij niet mochten vertrekken. Velen deden dat toch in de hoop weer via Vlissingen of Rotterdam naar Engeland terug te kunnen keren. Dat zou de Nederlandse neutraliteit in gevaar kunnen brengen en de autoriteiten deden er alles aan om de Britten op te sporen en naar de kampen terug te brengen.

Op treinstations en in de havens werd daarom streng gecontroleerd. Als er een vermoeden was dat het om een ontsnapte geïnterneerde ging, werd hij meegenomen naar het politiebureau waar werd gekeken of hij voorkwam op de foto's die van alle Britten waren gemaakt. De foto's zijn te zien op navalbrigade.nl.