Rotterdam gaat vrijdag met honderden jongeren op Rotterdam-Zuid in gesprek over hun toekomst en woonomgeving. Dat gebeurt op een jongerentop in het Nieuwe Luxor-theater.

Op de top krijgen ze ook van alles aangeboden, van motivatiegesprekken tot sollicitatietrainingen, om iets van hun toekomst te maken.De top is onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

Dagvoorzitter Abdellah Dami, als schrijver en journalist bekend met de jongeren op Zuid, constateert na voorbereidende ontmoetingen met jongeren dat er onder hen veel creativiteit is. "De infrastructuur is er alleen niet om die creativiteit ook tot uiting te laten komen. Dat is een groot verschil met andere steden", aldus Dami.

De havenstad heeft te maken met een relatief groot jongerenprobleem op Zuid. Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin met een minimuminkomen, is drie keer zo groot als het landelijke gemiddelde. Ook de veiligheid is in een aantal wijken sterk achteruitgegaan en meer kinderen dan het landelijk gemiddelde verlaten de school vroegtijdig.

Met de jongerentop, bedoeld voor 15- tot 27-jarigen, wordt de jeugd positief benaderd, maar worden jongeren ''niet meer aan de hand meegenomen’’, zei directeur Marco Pastors van het NPRZ al eerder.

Meer betrekken

De gemeente zou volgens Dami de jeugd veel meer moeten betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen in hun leefomgeving. ''Laat ze onder professionele begeleiding bijvoorbeeld zelf een buurtbibliotheek opknappen of organiseer een scootersleutelplek waar ze hun ei kwijt kunnen. Zo krijgen ze zelfvertrouwen, bouwen ze een netwerk op en hebben ze ook een sociaal vangnet."

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gelooft ook in die aanpak, zo schreef hij in een column in dagblad Metro: ''Vraag jongeren nuttig te zijn en sta als buurt niet altijd direct klaar om ze weg te jagen.'' Directe aanleiding waren de werkzaamheden van een groep Antilliaanse jongeren op Zuid in hun woonomgeving, zoals het repareren van straatverlichting, onkruid verwijderen en achterommetjes bestraten.

''Tijdens een bewonersavond kregen ze een applaus van hun buurtbewoners. Misschien wel voor het eerst in hun leven'', aldus Aboutaleb.

Dami is blij dat het NPRZ ook erkent dat er veel kapitaal ligt bij de jongeren op Zuid. Dami: ''Als wij hen kunnen motiveren om verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen, dan is dit ook de formule om die in andere steden toe te passen.''