Door hoge waterstanden zijn in de nacht van dinsdag op woensdag op verschillende plekken in en rondom Rotterdam kades en straten onder water gelopen.

Het ging vooral om twee wijken in Rotterdam en delen van Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Dat meldt rijnmondveilig.nl, het informatieplatform van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De gemeente Dordrecht liet weten dat de hoge waterstanden gevolgen konden hebben voor delen van het historisch havengebied. Bewoners en ondernemers werd geadviseerd om zich voor te bereiden op hoogwater en er werden zandzakken uitgedeeld.

"Uiteindelijk viel het mee en ging het water rond 5.00 uur weer zakken", laat een woordvoerder aan NU.nl weten. "Er zijn niet zo veel meldingen van hoogwater binnengekomen en het is dan ook niet nodig geweest om kelders leeg te pompen."

Bekijk beelden van het hoge water:

Maeslantkering

Rond 4.00 uur werd de hoogste waterstand in Zuid-Holland bereikt. Bij het meetpunt in Rotterdam kwam het water tot 2,71 meter boven NAP. Als het waterpeil daar boven de drie meter was gekomen, zou de Maeslantkering sluiten.

De laatste keer dat de waterkering dicht moest vanwege hoogwater was in 2007, maar toen was het waterpeil lager. De schuiven van de Oosterscheldekering en de Hollandse IJsselkering zijn dinsdagavond wel gesloten vanwege hoogwater. Woensdagochtend even na 8.00 uur werd de Oosterscheldekering weer geopend.

Schade

De schade als gevolg van de herfststorm lijkt vooralsnog mee te vallen. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op niet veel meer dan 2 miljoen euro, liet een woordvoerder woensdag weten.

"Het valt erg mee, zeker vergeleken met de storm van vorig jaar rond deze tijd. Toen bedroeg de schade meer dan 100 miljoen euro", aldus de zegsman van het verbond. De wind raasde volgens hem toen over het hele land met veel hogere snelheden.

Bij verzekeraar Interpolis kwamen er slechts 360 schademeldingen binnen. "Dat is niet veel. Bij de storm vorig jaar waren dat er meer dan 14.000", aldus een woordvoerster. "We weten de totale schade nog niet, maar het zal niet veel meer dan 300.000 euro bedragen." De meldingen gaan vooral over waterschades en omgevallen bomen.