In Rotterdam hangen sinds dinsdagavond enkele honderden Zwarte Pieten aan lantaarnpalen. Op de poppen zit een vel papier met de tekst 'Wij willen blijven'. 

De poppen zijn geplaatst door Leefbaar Rotterdam, die wil dat de sinterklaasintocht met de traditionele Zwarte Pieten behouden blijft.

Fractievoorzitter Anton Molenaar laat weten dat het gaat om een ludieke actie met een serieuze ondertoon. "Deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie. Als we zo gemakkelijk buigen voor het gekrakeel van een aantal kwibussen, kunnen we straks alles dat onze cultuur kenmerkt herzien of in twijfel trekken. Laten we daarom waken over alles wat ons dierbaar is."

De partij roept Rotterdammers op een 'pietfie', een variant op een selfie, te maken als ze ergens in de stad een Zwart Pietje aantreffen op een lantaarnpaal.

Actievoerders

Enkele actievoerders hebben volgens RTV Rijnmond. de Zwarte Pieten echter alweer losgeknipt van de lantaarnpalen. Op social media bleek echter dat niet iedereen gediend was van de actie, actievoerders gingen vervolgens de straat op om de poppen te verwijderen.

"Typische grote dikke lippen, kroeshaar, er hangen nog net geen gouden oorbellen aan. De pop is een echte Zwarte Piet, zoals die racistisch ook is. Die moeten we dus bevrijden", zei een van de actievoerders tegen de omroep.

De organisatie heeft beloofd om alle losgeknipte poppen weer bij Leefbaar Rotterdam af te leveren.