Met het verdwijnen van zeventig metrobeheerders achter het loket bij de Rotterdamse regiovervoerder RET "wordt er geen onveilige situatie gecreëerd", zoals vakbond Abvakabo FNV dinsdag beweerde.

Volgens een woordvoerster van het ov-bedrijf wordt het juist veiliger omdat de metrobeheerders die wel blijven effectiever worden ingezet op de stations en perrons zelf.

De vakbond noemde het dinsdag onverantwoord dat de RET ''zeventig metrobeheerders wegbezuinigt in tijden van terreurdreiging''. ''Je moet er toch niet aan denken dat bij een ernstige calamiteit de passagier geen aanspreekpunt heeft op een metrostation en verwacht wordt dat hij zelfredzaam is'', redeneerde de bond.

Wethouder Joost Eerdmans van de gemeente Rotterdam wil geen reactie geven op de kritiek.

De RET-woordvoerster vindt het misplaatst een link te leggen met terreurdreiging. ''Dat veroorzaakt alleen maar meer angst onder reizigers, terwijl het één niets met het ander heeft te maken", stelt ze.

De metrobeheerders hoeven niet meer vast op een plek te zitten, maar worden in teams van twee op de perrons en stations ingezet. ''Ze lopen daar rond en zijn dan makkelijker voor iedereen aanspreekbaar, ook op het terrein van veiligheid.’’

De RET-medewerkers worden ingezet op de plekken waar het op bepaalde tijden druk is. Nu zitten ze nog achter een loket op tijden waar veel minder mensen zijn.