De gemeente Rotterdam wil een nieuw middelgroot poppodium in de stad mogelijk maken. Daarvoor roept het college woensdag partijen op om plannen in te dienen. 

Het idee is een zaal te realiseren die tussen de 700 en 1200 bezoekers kan herbergen.

''Het podium moet een plaats zijn waar lokale, nationale en internationale acts hun volgende stap kunnen zetten als ze de bestaande Rotterdamse podia zijn ontgroeid", zegt verantwoordelijk cultuurwethouder Adriaan Visser.

De Maasstad heeft sinds 2010 geen poppodium meer. Watt was de opvolger van het bekende Nighttown maar ging 4 jaar geleden dicht.

De wethouder benadrukt dat het geen gemeentelijk poppodium wordt. Afhankelijk van de plannen wordt er wel of geen subsidie gegeven: ''We hebben wat dat betreft geleerd van de successen en fouten uit het verleden." 

De Rekenkamer Rotterdam concludeerde eerder al dat de zaak in 2010 failliet ging door aanpassingen die nodig waren wegens aanhoudende geluidsoverlast en een grote schuldenlast.

De plannen die bij de gemeente binnenkomen, worden door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) beoordeeld.

Na de eerste selectie mogen de indieners van de drie beste plannen aanvullend onderzoek doen. Het kan ook zijn dat niet één van de plannen voldoet. Dan komt er geen poppodium. En anders hoopt het college net voor de zomer een beslissing te nemen over het beste plan.