De mariniers worden zichtbaarder in de Rotterdamse haven en stad.

Het korps gaat er vanaf volgend jaar meer oefeningen houden; deels om de veiligheid te vergroten, maar ook om jongeren te interesseren voor een baan bij Defensie.

Vorig jaar wilde het kabinet de Van Ghentkazerne als thuisbasis van de mariniers nog sluiten, maar burgemeester Ahmed Aboutaleb wist met andere partijen te voorkomen dat Rotterdam de naam als mariniersstad zou verliezen. De gemeente en de veiligheidsregio zijn nu medegebruiker van de kazerne geworden. Ook wordt er sinds kort meer met de mariniers samengewerkt.

Kazerne

''Er komt een programma voor allerlei oefeningen in de haven en de mariniers gaan in de stad en haven jongeren benaderen en meenemen om hun interesse te wekken voor een baan bij Defensie.''

Volgens een woordvoerder van de kazerne is nog niet precies duidelijk wat voor soort oefeningen er in de haven komen. ''Ze zijn allemaal gericht op de veiligheid van de haven'', aldus een woordvoerder bij de Van Ghentkazerne.

Zichtbaar

Het is al lange tijd een wens van Aboutaleb om het leger zichtbaarder te krijgen in de haven. Hoewel er geen sprake is van een terreurdreiging in de haven, wijst Aboutaleb er al langer op dat de haven wel een belangrijk object kan zijn voor terroristen; niet alleen om er aanslagen te plegen, maar ook om wapentuig en explosief materiaal via de haven het land in te krijgen.