Dorpshuis de Trapkes in Sprundel vormt maandag 13 november het decor voor de uitreiking van de Brabant Bokalen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat is bijzonder, omdat de prijsuitreiking normaal in het provinciehuis in Den Bosch plaatsvindt. 

De organisatie heeft bewust voor de voormalige kerk gekozen, omdat tijdens de Open Kerkendag later deze maand aandacht wordt gevraagd voor de vele religieuze gebouwen die de komende jaren leeg komen te staan.

Wim van de Donk, Commissaris van de Koning reikt de bokalen uit aan vrijwilligers die zich inzetten voor cultuur en natuur. Winnaars zijn dit jaar cabaretier Anna Uitde Haag, ambachtsman Harry Verhoeven en Peter-Louis Vrijdag, de oprichter van het Nederlands Steendrukmuseum uit Valkenswaard.

Uit de Haag zorgde ervoor dat de Koningstheateracademie in Den Bosch een hbo-accreditatie kreeg voor de cabaretopleiding. Verhoeven zette zich in met tomeloze energie voor het Techniekhuys in Veldhoven. Ook houdt hij de kleine ambachten in leven. Vrijdag wordt gezien als de beschermheer van het Steendrukmuseum. Hij wordt beschreven als een bevlogen man.

Onder de indruk

De provincie was eerder al onder de indruk van dorpshuis de Trapkes. Dat leidde in februari 2016 al tot een werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Sprundel. Nu vormt de oude Joannes de Doperkerk opnieuw het toneel voor een groot evenement.

De uitreiking van de Brabant Bokalen vindt sinds 2008 plaats. Stichting De Brabantse Hoeders besluit elk jaar naar wie de bekers gaan. De keuze wordt gemaakt door oud-winnaars van de bokalen.

Kloosterplein

Tweehonderd gasten komen maandag naar de Trapkes. Het Kloosterplein wordt om 12.30 uur afgesloten om de speciale genodigden te kunnen ontvangen. Verkeersregelaars begeleiden de overige gasten naar een parkeerplaats.

Dit heeft onder meer gevolgen voor ouders die hun kinderen in de middag uit en naar school brengen. Zij moeten er rekening mee houden dat ze hun auto niet kwijt kunnen op het plein.