Einde snelle treinverbinding Roosendaal-Antwerpen in zicht

Het einde van de internationale spoorwegverbinding tussen Roosendaal, Antwerpen en Brussel is in zicht. Spoorwegvervoerder NS heeft begin september voor het eerst testritten uitgevoerd tussen Breda en Antwerpen. 

Het was jaren geleden al de bedoeling om een snelle spoorverbinding tussen deze twee steden te realiseren, maar na de flop met de hogesnelheidstrein Fyra in 2012 bleef de Beneluxtrein nog jaren rijden via Roosendaal.

Dat kwam goed uit voor de reizigers uit Zeeland en de regio rondom Bergen op Zoom en Roosendaal, omdat zij verzekerd bleven van een snelle treinverbinding met Antwerpen en Brussel. NS verwacht dat de treinen tussen Breda en Antwerpen vanaf het voorjaar van 2018 gaan rijden.

De gemeente Roosendaal en de provincie Noord-Brabant hebben jarenlang gelobbyd om ook een snelle aansluiting voor het andere deel van West-Brabant te behouden, maar daar hadden NS en de Belgische evenknie NMBS nooit oren naar.

Stoptrein

Roosendaal blijft niet helemaal verstoken van een treinverbinding met België. De stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen blijft wel rijden. Deze verbinding houdt halt bij vijftien stations, waaronder Essen, Kalmthout en Kapellen. Forensen uit de regio die zijn aangewezen op de trein krijgen dan te maken met een aanzienlijke toename van de reistijd.

Zij kunnen straks kiezen om vanuit Roosendaal verder te reizen met de stoptrein naar Antwerpen of een langere reis naar Breda te maken om vanuit daar de snelle verbinding met België te pakken. Dat betekent een flinke omweg om op de plek van bestemming te komen.

Testritten

De spoorverbinding tussen Breda en Antwerpen is onderdeel van de intercity Brussel die straks ook in Rotterdam stopt. Het is de bedoeling dat deze trein straks zestien keer per dag rijdt. De komende tijd gaan NS en NMBS nog door met de testritten.

Als deze proef succesvol wordt, maken de twee spoordiensten waarschijnlijk precies bekend wanneer deze snelle treinverbinding gaat rijden. Vanuit Breda zijn reizigers straks in een half uur in Antwerpen, maar vanuit Roosendaal gaat de trip straks aanzienlijk langer duren.

Lees meer over:
Tip de redactie