Een aantal monumentale boerderijen in Roosendaal heeft zich aangesloten bij de Open Monumentendag op zaterdag 9 september. 

Het gaat onder andere om De Schuurkapel en Molen De Hoop. 

Volgens de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Roosendaal Theo de Munnik zijn in Roosendaal de meeste monumenten op zaterdag geopend, al is er ook al bedrijvigheid op vrijdag en zondag. 

"We hebben destijds gekozen voor openstelling op zaterdag, omdat niet alle monumenten op zondag geopend kunnen zijn. De Schuurkapel en Molen De Hoop in Roosendaal zijn wel opengesteld op zondag."

Eyecatchers

In totaal doen ruim twintig monumenten mee tijdens de Open Monumentendag. Daaronder bevinden zich ook speciale monumenten en activiteiten, de 'eyecatchers' van de dag.

"De Sint Gertrudiskerk in Heerle wordt voor de eerste keer opengesteld tijdens de Monumentendag. Ook het Seinhuis en de Locloods aan de Bosstraat 24 sluiten voor het eerst sinds jaren weer aan. Bijzonder is ook de openstelling van de oude begraafplaats aan de Bredaseweg." 

Rondleiding

Naast openstelling van de monumenten zijn er ook diverse speciale activiteiten. Zo zullen raadsleden van de gemeente bezoekers rondleiden in het Raadhuis op de Markt.

"Wie kiest voor een bezoek aan Mariadal, zal tijdens de tweede rondleiding van die dag verrast worden door het orgelspel van Toni Raats in de kapel. Tijdens de eerste rondleiding wordt de kapel overigens ook bezocht, maar zal er geen orgel bespeeld worden. Bij Mariagaard is verder een speciale tentoonstelling in het kader van het 400-jarig bestaan."

Oldtimers

Naast de monumenten zijn er ook nog een aantal mobiele monumenten op wielen te bezichtigen en zelfs in gebruik. "Er rijden voor het derde jaar een oude bus en klassieke auto’s tussen diverse locaties, waaronder naar het Seinhuis en de Locloods en de Gerda Hoeve in Schijf. Mensen kunnen gratis van dit vervoer gebruik maken." 

Alle monumenten zijn tijdens Open Monumentendag gratis te bezoeken.