De derde etappe van de Boels Ladies Tour wordt verreden in Roosendaal. Op donderdag 31 augustus wacht de internationale wielertop bij de vrouwen een individuele tijdrit van zeventien kilometer met start bij het Herstaco stadion en finish aan de Kade.

De Boels Ladies Tour maakt in 2017 voor het eerst deel uit van de UCI Women's WorldTour, de belangrijkste reeks wedstrijden voor vrouwen.

Aan de start verschijnen achttien ploegen. Naast de vijftien sterkste ploegen uit het circuit zijn er drie 'wild cards' voor onder andere de nationale selectie uit België. Phile Poppe, voorzitter Stichting Wielercomité Roosendaal, toont zich verheugd dat de wereldtop acte de présence geeft.

"De samenwerking met de gemeente heeft ertoe geleid dat de toeschouwers een topwielerevenement voorgeschoteld krijgen. We waren er als eerste bij de organisatie bij en wilden graag de tijdrit. Dat is gelukt. De tijdrit biedt meerdere uren spanning en spektakel en toeschouwers zien de rensters twee of zelfs drie keer voorbij komen."

Compleet programma

De Boels Ladies Tour start op dinsdag 29 augustus met een korte tijdrit van 4,3 kilometer in Wageningen. Diezelfde dag rijdt het peloton een lus rond Gennep van ruim 78 kilometer. Na de tweede etappe van Eibergen naar Arnhem is het de beurt aan Roosendaal.

Directeur Thijs Rondhuis geeft aan: "We zijn blij om wielerprovincie Brabant aan te kunnen doen met onze wedstrijd. Met een rit tegen de klok krijgen de rensters met klassementsambities de kans om het verschil te maken. Bovendien is het de ideale voorbereiding op het wereldkampioenschap tijdrijden in het Noorse Bergen, dat een maand later plaats zal vinden. Dit parcours zal de wereldtop bevallen."

Als nevenactiviteit worden voor de schooljeugd wielerclinics aangeboden. Bij het Herstaco stadion wordt een compleet ATB parcours opgebouwd, met als doel de wielersport op speelse wijze te promoten. Voor de allerkleinsten komt er een aangepast parcours.

Rijke historie

De ronde is Nederlands oudste etappekoers voor wielrensters. De wedstrijd wordt sinds 1998 verreden en heeft inmiddels de UCI status vergaard waarmee het de enige rittenkoers van ons land is.

Op de erelijst prijken namen van zeer prominente rensters als Leontien van Moorsel, Marianne Vos en Kristin Armstrong. Marianne Vos won het vaakst. Van 2009 tot en met 2012 schreef zij de koers vier keer op rij op haar naam.