De gemeente Rucphen heeft alle benodigde gronden die nodig zijn voor de aanleg van een vrijliggend fietspad aan de Bernhardstraat in eigendom gekregen.

"We zijn met alle zeven eigenaren tot een akkoord gekomen. Dat betekent dat er geen lange onteigeningsprocedure hoeft te worden gestart", vertelt wethouder Martien de Bruijn.

Na de zomervakantie start de aanbestedingsprocedure voor de realisatie van de fietsweg. Daarna hoeft de gemeente niet al te lang te wachten met het aanleggen van de vrijliggende weg voor mensen op een tweewieler.

Deze werkzaamheden starten in het najaar al. Het pad komt aan de noordkant van de Bernhardstraat. De Bruijn is in zijn nopjes met de ontwikkeling: "We kunnen nu door met de Omleiding Rucphen."

Sloop tenniscentrum

Binnenkort start de sloop van voormalig tenniscentrum Rico aan de Noorderstraat. De tennisvereniging die daar tot nu toe actief was, vertrekt dan. De club kon de accommodatie tot uiterlijk deze maand gebruiken. Daardoor kan de gemeente verder met het voltooien van de Omleiding Rucphen en de verbreding van de Vosdonkseweg. Op deze manier kan het vracht- en landbouwverkeer worden geweerd uit de dorpskommen van Sint Willebrord, Rucphen en Sprundel.

Bedrijven en recreatievoorzieningen krijgen een betere bereikbaarheid en ook ontstaat er een goede regionale verbinding tussen de A58 en de gemeente Zundert en de Belgische grens. In juni startte al de uitbreiding van de Helakkerstraat. Een stuk weg dat tegenover de rotonde van het gemeentehuis ligt wordt verbonden met de gereconstrueerde Bernhardstraat.

Stroken

De Bernhardstraat ging in 2016 al op de schop. De klinkers maakten plaats voor asfalt en ook werd de weg verbreed. In de laatste fase liet de gemeente een flauwe bocht naar de Rucphenseweg aanleggen, zodat de St. Martinusstraat wordt ontlast.

Het fietspad kon niet tegelijkertijd met deze werkzaamheden worden uitgevoerd, omdat omwonenden bezwaar hadden aangetekend bij de Raad van State. Daardoor liep het project de nodige vertraging op. De fietssuggestiestroken die nu op de Bernhardstraat liggen, krijgen straks het karakter van kantstroken, zoals die ook aan weerzijden van de Rucphenseweg liggen.