De FIOD heeft dinsdag woningen en bedrijven doorzocht in Bergen op Zoom en Roosendaal. Dat gebeurde in een onderzoek naar btw-carrousselfraude. 

Daarbij draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers wel btw in rekening brengt.

Deze ondernemer koopt in het buitenland in waardoor er op zijn inkopen geen btw rust. Bij zulke vormen van fraude zijn altijd minimaal drie bedrijven betrokken.

Tijdens diverse controles kreeg de Belastingdienst zicht op mogelijk verschillende btw-carrousels die eind 2016 en begin 2017 voor miljoenen dollars belminuten factureerden. In de opgerolde keten waren verschillende ondernemers betrokken.

21 panden

De FIOD vermoedt dat frauduleuze leveranciers de verschuldigde omzetbelasting niet hebben aangegeven en niet hebben afgedragen aan de fiscus. Hierdoor is de staatskas miljoenen euro’s misgelopen.

In totaal hebben 175 opsporingsambtenaren 21 panden doorzocht door heel Nederland. Daarbij zijn administratieve stukken en computers in beslag genomen. Btw-carrousselfraude leidt dot concurrentievervalsing en benadeelt bedrijven die wel op een integere manier werken. Naar schatting lopen Europese landen door deze vorm van ondermijning jaarlijks 50 miljard euro mis.