Het openluchttheater in Nispen heeft een afrastering uit 1926 gekregen.

Het is een bijzonder hek geworden, want de omheining werd in 1926 geplaatst bij de bouw van de Antoniusschool en het Antoniusklooster aan de Dorpsstraat 71 in Nispen, tegenwoordig bekend als basisschool De Linde.

Vrijwilligers hebben het hekwerk opgeknapt, zodat het geplaatst kon worden voor aanvang van het nieuwe theaterseizoen.

De Antoniusschool was in die tijd een bewaarschool voor kleuters, een meisjesschool met een eerste tot zesde klas en een naaischool met een zevende en achtste klas. In het klooster woonden ongeveer tien zusters die les gaven in de school en ook wijkzuster waren. De architect was van de school was Frans Sturm en het is gebouwd door bouwbedrijf Dekkers.

Herinrichting

Het hekwerk is destijds gemaakt door smederij Frans Janssens aan de Hoogstraat in Roosendaal. Het bedrijf bestaat nog met zijn kleinzoon Frans en is nu gevestigd op bedrijventerrein Borchwerf. De omheining heeft tot 2012 bij de school gestaan en is toen verwijderd in verband met de herinrichting van het schoolplein en de straat.

Aan beide uiteinden van het hek komen hekdelen die afkomstig zijn van een boomkwekerij waar ze lang tijd hebben gestaan. Oorspronkelijk komen die van het terrein van de kerk die in 1930 is afgebroken.

Overkapping

Het hekwerk is vrijwel zeker van voor 1900 en daarmee komt een stukje historie terug op een bijzondere culturele ontmoetingsplaats in Nispen, want ook dit jaar worden er prachtige voorstellingen gespeeld.

Ook komt er binnenkort een overkapping, zodat bezoekers tijdens nat weer gegarandeerd zijn van een droge plek. Het openluchttheater in Nispen is twee jaar geleden geopend en maakte onderdeel uit van het project om het dorp meer leefbaar maken.

Kunstwerk

Het theater biedt ruimte voor producties van binnen en buiten de kern Nispen. Uniek onderdeel van het openluchttoneel is het 22 meter lange mozaïek aan de achterzijde. Het is het grootste kunstwerk van de gemeente Roosendaal.

Vrijwilligers hebben het theater gerealiseerd en werken nu nog steeds aan het verbeteren van het initiatief.